Interactieve rapportages in een handomdraai

01-02-2022    3 minuten Leestijd

Natasja Mekes

Marketing & Communication Specialist

Het visualiseren van data hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met de rapportagetool Power BI van Microsoft kan data worden gekoppeld vanuit elke wenselijke bron en is een handige, interactieve rapportages binnen een handomdraai gemaakt.

Overzichten in Excel

Nog niet zo heel lang geleden werkten bijna alle organisaties voor hun rapportages nog met Excel. Daar is natuurlijk niets mis mee – als er maar een helder overzicht van cijfers of statistieken kan worden gecreëerd. Met Power BI ben je in staat om data uit Excelbestanden op veel meer manieren te visualiseren dan voorheen en om informatie op deze manier echt tot leven te brengen. De connectie zorgt ervoor dat als er in Excel veranderingen worden aangebracht, deze ook meteen in de Power BI visuals aangepast worden.

Meerwaarde van Power BI

Wat zijn de functionaliteiten van Power BI dan precies? Deze tool kan connectie maken met bronnen van uiteenlopende aard. Zo kun je naar een website linken die bijvoorbeeld de Nederlandse feestdagen heeft opgeslagen, zodat je dit niet continu handmatig hoeft in te voeren bij het berekenen van werkdagen per werknemer. Daarnaast kan data uit ERP- en CRM-systemen worden gehaald om deze vervolgens te visualiseren in diagrammen of grafieken, maar dit kan ook nog steeds eenvoudig met Excel als bron. Definieer simpelweg de naam van de bron en Power BI onthoudt alle eigenschappen voor jou. Dat betekent dus ook dat, iedere keer wanneer het oorspronkelijke document wordt gewijzigd, slechts een druk op de knop refresh nodig is om jouw rapportage te actualiseren. Dit alles kan dus zonder opnieuw een connectie te hoeven maken.

Samenvoegen van data

Als het om wat voor reden niet mogelijk is om data rechtstreeks uit je systeem te halen, biedt Power BI de mogelijkheid om gegevens uit verschillende mappen, waar je de data in opslaat, onder elkaar te zetten en samen te voegen in je rapportage. Het mooie is: wanneer je settings daarvoor eenmaal goed zijn ingesteld, doet Power BI het werk in het vervolg automatisch. Dit geldt ook voor karaktereigenschappen van kolommen: als je Power BI één keer opdraagt om een bepaalde kolom weer te geven in euro’s, onthoudt het systeem dat en wordt het, iedere keer als jij nieuwe data inlaadt, meegenomen.

Complexere vraagstukken?

Visualiseren, samenvoegen, berekenen en analyseren: als jouw organisatie met niet al te complexe datastromen te maken heeft, is Power BI een verademing voor jouw rapportages. Het creëren van mooie, visuale rapportages, biedt jou de mogelijkheid transparanter te zijn naar bijvoorbeeld collega’s of stakeholders. Wil je net dat stapje verder en met complexere data aan de slag? Dan helpt In Summa Data Solutions je daar graag bij! Onze specialisten kennen de meest geavanceerde technieken om het onderste uit de kan te halen in het gebruik van Power BI. Denk bijvoorbeeld aan de gevoeligere vraagstukken, zoals een rapport waarvan je bepaalde gegevens alleen aan de daartoe geautoriseerde werknemers wilt tonen. Dat kan In Summa Data Solutions voor je regelen, zodat jij niet 20 afzonderlijke rapporten hoeft op te stellen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op!

interactieve rapportages

Natasja Mekes

Marketing & Communication Specialist